01. COLUMN - hangen met Jo

Hangen met Jo is een wekelijkse column in Het Nieuwsblad. Vanuit mijn hangend perspectief beschrijf ik hoe ik de wereld zie. Surf naar www.nieuwsblad.be en zoek 'Hangen met Jo' om alle columns te lezen. Hoe het allemaal begon, lees je hieronder.

Ik begon met hangen toen ik 36 was. Wellicht had ik ervoor ook al gehangen, maar nooit zo opzettelijk. Ik had net een helse periode achter de rug met drie kleine kinderen en tig slapeloze nachten en voelde mij net een aangespoelde walvis. Hoe was ik in godsnaam op dit punt in mijn leven terecht gekomen en hoe geraakte ik terug de zee in? Toevallig belde mijn zus. Ze was een reis aan het boeken en ging met een paar vrienden naar Zuid-Afrika. Ga je mee, vroeg ze. Ik telde snel mijn spaarcenten bijeen en riep als een walvis, vanuit het diepste van mijn postnatale blubberbuik: jooaaaaaaaaa!

 

Veel tijd om naar de reis toe te leven was er niet. Pas op het vliegtuig had ik een moment om me in te beelden hoe mijn nakende vakantie er zou uitzien. Ik zag foto’s van mezelf met glanzend haar voor de oceaan, en met wapperend haar voor een gehuurde jeep met een gevaarlijk dier erop. Maar iets aan die foto’s voelde helemaal verkeerd. Het ding is ook: ik heb helemaal geen glanzend of wapperend haar! Slurpend aan mijn tweede glas wijn, besloot ik om niet zomaar de volgende toerist te zijn, die wijn zit te slurpen in een ver land. Deze walvis moest terug de oceaan in, en dan liefst ineens ook nog de juiste richting uitzwemmen. Ik wilde de dingen weer meer vanuit een ander perspectief zien. Mijn gezichtsveld verruimen. Naast moeder zijn, nog duizend dingen zijn. Ik was dan wel aangespoeld, maar nog lang niet dood.

 

Op reis in Zuid-Afrika begon ik dan maar te hangen. In mijn van tijd tot tijd rode hoofd werd het een daad van rebellie. Om vaker te durven proberen en onderuit te gaan. Om geen dingen te doen omdat iedereen ze doet. Om zo dicht mogelijk bij mezelf te geraken. Om meer te spelen en minder met businessmodellen bezig te zijn. Het was een keerpunt.

 

Het goede nieuws is dat iedereen kan hangen! Toch zijn er een paar dingen die je beter in acht neemt als je gaat hangen:

1: Hang nooit om jezelf te doden. Hangen is leuk!

2: Draag altijd ondergoed. Gewoon doen.

3: Hang niet onmiddellijk nadat je hebt gegeten. Tenzij je een Heimlich manoeuvre bij jezelf wil doen.

Hang in there!

 

PS: Alle foto’s zijn genomen door mijn fantastisch rechtopstaande zus Leen Verhenne.